Hitra in cenovno dostopna gradnja: zakaj pritlične montažne hiše postajajo vse bolj priljubljene?

pritlične montažne hiše

Pritlične montažne hiše so v zadnjem času vse bolj priljubljene med tistimi, ki iščejo cenovno dostopno in hitro gradnjo novega doma. Montažne hiše so namreč zgrajene v tovarni in nato transportirane na gradbišče, kjer jih sestavijo skupaj. Ta način gradnje ima številne prednosti, kot so hitrejša gradnja, manj odpadkov in nižje stroške. Pritlične montažne hiše so tudi dobra izbira za tiste, ki želijo okolju prijazen dom, saj so lahko izdelane iz trajnostnih materialov in imajo lahko tudi pasivno ali nizkoenergijsko gradnjo. V prispevku bomo podrobneje raziskali prednosti in slabosti pritličnih montažnih hiš, način gradnje in različne možnosti za izdelavo. Prav tako se bomo dotaknili tudi zakonodaje glede gradnje montažnih hiš in kaj potrebujete za gradnjo pritlične montažne hiše v Sloveniji.

Prednosti pritličnih montažnih hiš

Pritlične montažne hiše imajo več prednosti, med drugim:

 1. Nizki stroški gradnje: Montažne hiše so na splošno cenejše od tradicionalnih hiš, saj so gradbeni elementi izdelani v tovarni in se zgolj zmontirajo na gradbišču.
 2. Hitra gradnja: Ker so gradbeni elementi že izdelani v tovarni, se gradnja montažne hiše lahko izvede hitreje kot gradnja tradicionalne hiše.
 3. Energetska učinkovitost: Montažne hiše so na splošno bolj energetsko učinkovite kot tradicionalne hiše, saj so gradbeni elementi zasnovani tako, da zagotavljajo dobro izolacijo in zmanjšujejo potrebo po ogrevanju.
 4. Prilagodljivost: Montažne hiše se lahko prilagajajo različnim potrebam in okusom kupca, saj se lahko izbira med različnimi načrti in materiali.

montažne hiše - pritlične

Kako izbrati pravo pritlično montažno hišo za vašo družino

Pri izbiri pritlične montažne hiše za vašo družino je pomembno, da upoštevate naslednje dejavnike:

 1. Velikost: Izberite velikost hiše, ki bo ustrezala potrebam vaše družine in bo imela dovolj prostora za spalnice, dnevno sobo, kuhinjo in druge prostor.
 2. Lega: Izberite lego, ki bo ustrezala vašim potrebam in bo imela dovolj zasebnosti in sence.
 3. Materiali: Izberite kakovostne materiale, ki bodo zagotavljali toplotno učinkovitost in dolgo življenjsko dobo hiše.
 4. Dizajn: Izberite dizajn, ki se bo ujemal s slogom vašega okoliščine, bo udoben za bivanje in bo vključeval vse funkcionalnosti, ki jih potrebujete.
 5. Stroški: Izberite pritlično montažno hišo, ki bo ustrezala vašemu proračunu in bo vključevala vse potrebne funkcionalnosti.
 6. Certifikacije: Prepričajte se, da je hiša proizvedena v skladu z vsemi potrebnimi varnostnimi in gradbenimi standardi.
 7. Garancije: Prepričajte se, da vam proizvajalec ponuja primerne garancije na hišo in na vse njene komponente.
 8. Strokovnjak: Preden se odločite za nakup, se posvetujte z arhitektom, gradbenim inženirjem ali drugim strokovnjakom, ki vam lahko pomaga pri izbiri pravega modela za vašo družino.

Sestavljanje pritlične montažne hiše: korak za korakom

Postopek sestavljanja pritlične montažne hiše se lahko razlikuje glede na proizvajalca in model, vendar splošni koraki bi bili naslednji:

 1. Priprava temeljev: Izdelava in utrjevanje temeljev za hišo, ki bodo podpirali težo strukture.
 2. Sestavljanje okvirja: Sestavljanje okvirja hiše iz prezračevanih nosilnih elementov, ki bodo oblikovali osnovo za streho in stene.
 3. Montaža strehe: Sestavljanje strehe iz lesenih elementov in namestitev kritine.
 4. Montaža zidov: Sestavljanje zunanjih in notranjih zidov iz lesenih elementov in namestitev okenskih in vratnih odprtin.
 5. Izolacija: Namestitev izolacijskih materialov v stene, streho in podstrešje.
 6. Električni in vodovodni sistemi: Namestitev električnih in vodovodnih sistemov, ki bodo omogočili elektriko, vodo in odvodnjavanje.
 7. Oblaganje in sušenje: Oblaganje tlakov in sušenje hiše pred postavitvijo notranjih sten.
 8. Notranja obdelava: Obdelava notranjih sten, tlakov in stropa ter namestitev pohištva in opreme.
 9. Končna obdelava: Končna obdelava zunanjih površin in namestitev zunanjega pohištva, kot so vrtni kamini, terase in ograje.
 10. Preverjanje: Preden hiša postane stanovanjska enota, potreben je niz pregledov in preverjanj za potrditev skladnosti z gradbenimi predpisi.

Različni načini financiranja pritlične montažne hiše

Obstajajo različni načini financiranja pritlične montažne hiše. Nekateri od njih so:

 1. Hipoteka: lahko kupite hišo z uporabo hipoteke, ki jo lahko dobite od banke ali kreditne unije.
 2. Kredit za nakup: nekatere banke in kreditne unije ponujajo kredite za nakup montažne hiše.
 3. Leasing: lahko izposodite hišo in jo plačujete po mesečnih obrokih.
 4. Financiranje iz lastnih virov: če imate dovolj denarja, lahko hišo kupite iz lastnih virov.
 5. Kombinacija načinov financiranja: lahko kombinirate več načinov financiranja, na primer kupite hišo z uporabo hipoteke in financirate ostalo iz lastnih virov.

Priporočljivo je, da se posvetujete z bančnim strokovnjakom in preučite različne možnosti financiranja, preden se odločite za način financiranja vaše montažne hiše.

Primerjalna analiza stroškov: pritlična montažna hiša in tradicionalna gradnja

Primerjalna analiza stroškov med pritlično montažno hišo in tradicionalno gradnjo lahko razlikuje glede na lokacijo, velikost in materiale, ki se uporabljajo. V splošnem lahko montažne hiše predstavljajo manjši strošek gradnje, saj se deli hiše proizvedejo v tovarni in se na gradbišču le sestavijo. To lahko zmanjša stroške delovnih ur in materialov, ki se potrebujejo za gradnjo. Vendar pa lahko tradicionalna gradnja ponudi več možnosti za prilagajanje in personalizacijo, kot tudi večjo trajnost in stabilnost. Stroški za oba tipa gradnje se lahko razlikujejo tudi glede na lokalne zakone in predpise, ki se nanašajo na gradnjo.

Kako se pritlične montažne hiše primerjajo s hišami na ključ

Pritlične montažne hiše so na splošno cenejše in hitrejše za gradnjo kot hiše na ključ. Montažne hiše so narejene v tovarni in nato dostavljene na gradišče, kjer se jih sestavi. Hiše na ključ pa se gradijo na kraju samem. Montažne hiše imajo lahko tudi boljše izolacijske lastnosti, saj so gradnja in materiali bolje kontrolirani v tovarni. Vendar pa lahko hiše na ključ bolj prilagodijo potrebam in željam kupca, saj se gradijo na kraju samem.

Primeri pritličnih montažnih hiš na različnih krajih po svetu

Primeri pritličnih montažnih hiš na različnih krajih po svetu vključujejo:

 1. Prefabrikirane hiše v ZDA: Montažne hiše so v ZDA zelo priljubljene in veliko podjetij proizvaja prefabrikirane hiše, ki se lahko gradijo hitro in učinkovito.
 2. Montažne hiše v Evropi: V Evropi so montažne hiše tudi zelo priljubljene, zlasti v državah, kot so Nemčija, Švedska in Danska, ki imajo razvito industrijo prefabrikacije.
 3. Montažne hiše v Aziji: V Aziji tudi veliko podjetij proizvaja montažne hiše, ki se lahko gradijo hitro in učinkovito, zlasti v državah, kot so Japonska, Južna Koreja in Kitajska.
 4. Montažne hiše v Avstraliji: V Avstraliji so montažne hiše tudi zelo priljubljene, saj omogočajo hitro gradnjo in učinkovito upravljanje z gradbenimi stroški.

Kako vzdrževati in popravljati pritlično montažno hišo

Vzdrževanje in popravilo pritlične montažne hiše je podobno kot pri kateri koli drugi stavbi. Tu so nekateri koraki, ki jih lahko storite za vzdrževanje in popravilo vaše montažne hiše:

 1. Redno pregledujte stavbo za morebitne znake poškodb ali propadanja, kot so razpoke v stenah, plesen, propadajoče omete ali poškodovane strehe.
 2. Redno čistite streho in odstranjujte količine blata, listja in drugih odpadkov, ki se lahko naberejo.
 3. Redno pregledujte in čistite odtoki in odvode za preprečevanje zamašitve.
 4. Pregledajte in popravite vsa okna in vrata, ki ne delujejo pravilno.
 5. Pregledajte in popravite vsa električna in vodovodna napeljave.
 6. Redno pregledujte in popravite vse ogrevalne in hladilne naprave.
 7. Če se pojavijo težave, ki jih ne morete rešiti sami, se posvetujte s strokovnjakom.

Vedno je najbolje, da dela opravljajo usposobljeni strokovnjaki, ki imajo potrebna znanja in izkušnje za popravila in vzdrževanje montažnih hiš.

Urednik

Navdušenec nad tehnologijo povezano z zeleno energijo. Vedno se trudim pripravljati vsebino, ki so poučne narave in vsebuje informacije, ki lahko našim bralcem pomagajo pri gradnji ali obnovi njihovega doma. S področja gradnje in obnove doma imam več kot 20 let izkušenj, v zadnjih nekaj letih pa je moj glavni fokus na urejanju pametnih, okolju prijaznih domov.

Zadnji prispevki